top of page

Herstellen van mijn eetstoornis

Deze blog werd door een cliënte van mij geschreven. Lees deze zeker, ze beschrijft haar eigen herstelproces en geeft een visuele voorstelling. Verder geeft ze concrete tips mee. Wat ben ik fier op haar!

Herstellen van mijn eetstoornis

Ik heb een visuele voorstelling gemaakt van hoe ik het herstellen van mijn eetstoornis zie.

Deze afbeelding en dit inzicht wil ik graag met jullie delen. Misschien kan het herkenbaar zijn of kan het inspireren om zelf een voorstelling te maken van je eigen proces.

Aarzel niet om hulp te zoeken want een eetstoornis alleen verslaan is héél erg moeilijk omdat ze je snel en ongemerkt helemaal kan overnemen en snel boven jezelf uitgroeit. Ik zelf heb hulp gevonden in Gent, bij Nastassja Roos (www.nr-psychotherapie.com)

In het paars heb ik mijn eetstoornis -anorexia- afgebeeld. Zoals je kan zien start mijn afbeelding (nr 1) met het moment dat ik helemaal vast zat, opgeslokt, overgenomen door mijn eetgestoorde gedachten. Het was groter en sterker dan mijzelf, ik was alle controle kwijt.

Stilaan kwam het besef dat ik een probleem had, dat ik de controle kwijt was, dat ik me niet goed voelde en dat ik dit niet op die manier kon volhouden. Dat ik dit ook niet meer alleen kon oplossen. Ik zocht en vond hulp. Met de hulp van Nastassja begon ik meer inzicht te krijgen en een beetje sterker te worden (nr 2).

Ze hielp me steeds meer tegen de ongezonde gedachten in te gaan, om betere keuzes te maken, symptoomgedrag los te laten,… Ondertussen konden mijn eigen gezonde gedachten groeien en sterker worden. (nr3).

Stap voor stap kwam mijn eigen IK, mijn eigen persoonlijkheid meer naar buiten. Ik werd en word me steeds meer bewust van wie ik wezenlijk ben. Ik ontdek dat ik veel meer ben dan eetstoornis en meer kan dan mijn eten controleren om een gevaarlijk laag gewicht te behouden. Ik ben veel meer dan een getal op de weegschaal (nr 4).

Mijn eigen identiteit is aan het groeien en komt steeds duidelijker naar voren. Het is een ontdekking van mijn eigen waarden, kenmerken, mogelijkheden, kwaliteiten, valkuilen, kwetsbaarheden,… Automatisch begint de eetstoornis minder plaats in te nemen en kleiner te worden. Ik word stilaan sterker dan die gedachten (nr 5).

Uiteindelijk zullen deze gedachten dan ook nog enkel in mijn hoofd opkomen maar zal ik sterk genoeg zijn om hier niet meer aan toe te geven en de juiste keuzes richting herstel blijven maken (nr 6).

Geleidelijk zullen deze gedachten vervagen, steeds minder in mij opkomen (nr 7).

Tot ze een herinnering zullen zijn. Op afbeelding nr 8 ben ik volledig hersteld van mijn eetstoornis en ben ik helemaal mezelf, bewust van mijn eigen waarden, identiteit, mogelijkheden,… Hoe ik er uitzie is één aspect van mijzelf, naast alle anderen en niet belangrijker dan de anderen. En zelfs als dat naar mijn gevoel een negatief aspect blijft, er zijn heel wat andere positieve aspecten die ik er tegenover kan zetten. Iedereen heeft positieve en negatieve eigenschappen. Bovendien is uitstraling veel belangrijker dan hoe je er objectief uit ziet.

Mijn eetgedrag zal voor mij een barometer blijven. Een alarmbel, een hulpmiddel om op te merken dat er iets niet goed gaat in mijn leven en dat ik iets moet veranderen.

De sleutel tot herstel is voor mij terug ontdekken wie ik ben, mijn eigen ‘IK’ laten groeien en sterker maken.

Me bewust worden van mijn waarden, normen, kwaliteiten, kwetsbaarheden, mogelijkheden, valkuilen, grenzen…

Ontdekken wat ik belangrijk vind en nodig heb.

Keuzes maken, trouw aan mijzelf, mij zelf geven wat ik nodig heb.

Mijn tips om te ontdekken wie je bent:

*Start met het noteren van alles wat je met jezelf associeert:

Wat doe je graag, waar ben je goed in, wat lukt je niet goed, waar krijg je energie van, wat zuigt je leeg, wat deed je graag als kind, wat zijn je interesses,ben je graag in groep of liever alleen, naar welke tv programma’s kijk je graag, sta je graag in de belangstelling, met welke mensen ga je graag om, wat vind je mooi aan jezelf,wat vind je belangrijk,…

*Wanneer vliegt de tijd voorbij, waar kan je uren mee bezig zijn? (dan ben je bezig met iets dat je heel erg boeit of dat je graag doet).

*Vraag andere mensen hoe ze jou zien, hoe ze jou omschrijven, wat volgens hen jouw eigenschappen zijn.

*Noteer alle complimenten die je krijgt.

*Wat bewonder je in andere mensen, vaak heb jij te weinig van deze eigenschap.

*Waar erger je je aan bij anderen? Vaak heb je zelf een tegengestelde eigenschap of waarde.

*Doe een persoonlijkheidstest zoals https://www.16personalities.com/nl

*Houd een dagboek bij, zo kan je merken wat regelmatig terugkomt, wat belangrijke thema’s zijn voor jou. vb waar je gespannen of ontspannen van wordt, wat je ergernissen zijn, waar je energie van krijgt,…

*Zoek professionele hulp. Een therapeut kan je hier goed bij helpen.

Blog door Inge

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page