Bijna 18 000 tieners in ons land slikken Antidepressiva
17600 Belgische jongeren tussen 11 en 20 jaar slikten vorig jaar antidepressiva.
Er was een stijging van 8,6% bij de jongeren van 11 tot 15 jaar.
Wat zou de reden hiervan zijn?
Er zijn kinderpsychiaters die geloven dat het met de toegenomen druk op de kinderen heeft te maken.
Is de druk op de kinderen inderdaad niet veel te hoog?
Eerst en vooral dienen ze goed te presteren op school. Wat vaak voor faalangsten kan zorgen. De prestatiedruk neemt toe bij jongeren die hiervoor gevoelig zijn, maar ook de minder gevoelige jongeren lijden onder de druk.
Vervolgens speelt vaak nog het sociale aspect mee, het "al dan niet aanvaard worden" binnen de klasgroep en daarbuiten. Het maken van echte vrienden lijkt nog moeilijker geworden, nu sociale media primeren.
Ook zien we een fenomeen dat nog niet zo lang gekend is, althans zolang er computers bestaan; het cyberpesten.
1 op de 4 jongeren tussen 12 en 18 jaar kreeg al te maken met dit probleem. Cyberpesten omvat alle vormen van pesterijen die gebruik maken van multimedia.
Verder onze jongeren nu ook de druk van het vergelijken met anderen, via sociale media. De standaarden lijken veel hoger te liggen dan ze werkelijk zijn.
Tenslotte speelt de thuissituatie ook een rol. Krijgt men een goede ondersteuning van thuis uit dan is men al op goede weg.
Sommige artsen schrijven dan ook aan deze jongeren antidepressiva voor. Maar een behandeling met enkel medicatie is echter niet ethisch.
Een antidepressivum mag enkel worden voorgeschreven in combinatie met therapie. Slechts 1 op 4 jongeren volgt ook daadwerkelijk therapie. Dat zegt Jan Van Speybroeck* van de Vlaamse vereniging voor Geestelijke Gezondheid.
Laat je kinderen/jongeren niet aan hun lot over. Neem een kijkje op mijn website
Nr Psychotherapie voor meer ondersteuning voor u kind en/of uzelf.
https://www.nr-psychotherapie.com/stemmingsstoornissen
https://www.nr-psychotherapie.com
*Bron: www.lokalepolitie.be
S magazine