Orthorexia, wat is dat?
https://www.demorgen.be/wetenschap/is-gezond-eten-de-eetstoornis-van-deze-tijd-b53a8b45/
We hebben het allemaal al eens horen vallen, orthorexia. Maar wat houdt dat precies in?
In het artikel van de morgen beschrijft Bratman, wie zelf een ex-orthorexia lijder is het als volgt:
"Meestal begint het erg onschuldig. In eerste instantie worden zogenaamd slechte voedingsstoffen als suikers en vetten geweerd." Daar is op zich niks mis mee, maar daar blijft het meestal niet bij. Orthorexia-patiënten proberen zo overcorrect, heilzaam en natuurzuiver te eten, dat ze hun lichaam in dat proces schade toebrengen. "Gaandeweg worden ook producten als granen, koolhydraten, vis, zuivel en vlees van het menu geschrapt. Tot alleen groenten, fruit en zogenaamde superfoods nog overblijven."
In 1990 werd de term orthorexia voor het eerst gebruikt. Steven Hayes is degene die deze term heeft uitgevonden. Volgens hem is orthorexia een fixatie op het eten van gezond voedsel om zo ziekte te voorkomen.
Maar vaak hebben deze mensen een tekort aan kilocalorieën (kcal) en voedingsstoffen binnen. Niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk lijden ze er onder. Zijn zijn werkelijk 24u/24u met gezonde voeding bezig. En als het dan al eens misloopt zullen ze zich hier slecht over voelen. Depressiviteit is dan niet ver weg. Ook sociaal kan er een probleem ontstaan, als er bijvoorbeeld geen "gezonde" voeding aanwezig is.
De grens met een eetprobleem/stoornis is dun. Kortweg wanneer men er zelf en de omgeving er begint onder te lijden is het aangewezen een specialist te raadplegen.
Denk je zelf aan orthorexia te lijden of ken je iemand?
Neem dan zeker een kijkje op mijn website:
www.nr-psychotherapie.com/eetstoornissen
Bron: De morgen, https://www.vitaalpunt.nl/orthorexia-als-gezond-eten-ongezond-wordt/